Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra

I en ny rapport, Vad kan svensk bostadspolitik lära av: Storbritannien, tittar Hyresgästföreningen närmre på hur bostadspolitiken är utformad i Storbritannien. Här har man privatiserat och avreglerat bostadsmarknaden mer än de flesta jämförbara länder och man har under en längre tid förskjutit maktförhållandet till fastighetsägarnas fördel. Det har lett till osäkra villkor, höga boendekostnader och…

Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra

Nu startar Valmyndighetens informationskampanj om EU-valet

I dag, den 13 maj, startar Valmyndighetens rikstäckande informationskampanj inför årets EU-val. Kampanjen pågår till och med valdagen den 9 juni. Redan från den 22 maj kan väljare rösta i hela landet.

Nu startar Valmyndighetens informationskampanj om EU-valet

Digitalt-Öppet hus – Hyresgästföreningen Region Stockholm för medlemmar och förtroendevalda

14 maj 2024, kl 18:00 för mer information klicka på länken nedan

https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/aktiviteter/oppet-hus-traffa-regionstyrelsen2/

Styrelsen

Ny undersökning: Hyresgäster sämre rustade för kris

En ny undersökning från Hyresgästföreningen, utförd av Indikator Opinion, visar att hyresgäster har sämre beredskap för en större samhällskris jämfört med de som bor i ägt boende. Undersökningen visar att färre hyresgäster har kontanter undanlagda i händelse av kris och färre hyresgäster har en granne de kan vända sig till om det krisar.

Ny undersökning: Hyresgäster sämre rustade för kris

Storbritanniens bostadspolitik – högerns drömprojekt?

Händelse: https://facebook.com/events/s/storbritanniens-bostadspolitik/1489278668290387/

Hyresgästföreningen släpper ny rapport! I den fjärde delen av vår rapportserie om bostadspolitik i olika länder lämnar vi för första gången Norden och beger oss till Storbritannien. Med rapporten vill vi bidra med en så heltäckande bild som möjligt av både det brittiska bostadspolitiska systemet och de utmaningar som det står inför.

Och just utmaningar finns det gott om. Den brittiska bostadsmarknaden förknippas oftast med dålig boendestandard, risiga villkor och höga hyror till följd av en i allra högsta grad avreglerad hyressektor med bland annat marknadshyror och ett svagt besittningsskydd. Många britter lever sina liv i mörka och mögliga lägenheter, med smala, skrymmande trappor. En boendestandard som vi aldrig skulle acceptera i Sverige, eller?

Hur har det egentligen blivit såhär? Vad händer i den brittiska bostadspolitiska debatten? Vilka lärdomar kan vi dra från ett svenskt perspektiv? Hur har Brexit påverkat bostadsmarknaden i Storbritannien?

I samband med rapportsläppet bjuder vi in till ett frukostsamtal med eminenta gäster:

🎤 Katrine Kielos-Marçal är skribent, författare och debattör, bosatt i Storbritannien. Hennes bok Vem lagade Adam Smiths middag? har översatts till ett tjugotal språk och nominerades till Augustpriset för bästa fackbok år 2012. Katrine’s andra bok Mother Of Invention: How Good Ideas Get Ignored In An Economy Built For Men blev utvald för “Business Book of the Year” i Tyskland 2021. Hon skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter.

🎤 James Savage är publisher på webbtidningen The Local, som skriver om Sverige för hitflyttade från hela världen. Själv flyttade han från Storbritannien till Sverige för cirka 20 år sedan. Han är även flitigt anlitad kommentator om brittiska angelägenheter i svenska medier.

Samtalet modereras av Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.

Innan samtalet presenteras rapporten av Hyresgästföreningens utredare Olof Karlsson.

📍 Vill du delta på plats på Hyresgästföreningens förbundskontor (Norrlandsgatan 7 i Stockholm)? Välkommen att anmäla dig via länken: https://storbritanniens-bostadspolitik-hgerns-drmprojekt.confetti.events/

För er som medverkar på plats bjuder på frukost och mingel från och med kl. 8.00.

Sammanfattning & frågestund om hyresförhandlingar 2024

Över en miljon hyror är färdigförhandlade. Vi bjuder in till frågestund!

Det är tufft för landets hyresgäster efter två år av höga hyreshöjningar. Fastighetsägarna yrkade i år på 12% och i vissa fall upp till 20%. Nu är förhandlingsomgången 2024 snart över. Men vad har hänt egentligen?

Välkomna på frågestund med vår förbundsordförande Marie och Linder och förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hur har det egentligen gått med årets hyresförhandlingar?

Varför har fastighetsägarna yrkat på så höga nivåer? 

Vad kan vi förvänta oss till nästa förhandlingsomgång?

Anmäl dig här: https://ett-snack-om-hyresfrhandlingar-2024.confetti.events/signup