- Trots upprepade saneringar försvann inte vägglössen. Tvärtom blev de fler. Enligt hyresvärden beror det på att hyresgästerna inte följt instruktionerna från saneringsfirman. Nu stäms hyresgästerna på nära 90 000 kronor.
- Kommunala Varbergs Bostad höjer hyrorna med 4,6 procent i snitt. Höjningen är den högsta i hela Hallands län. Parterna var djupt oense och till slut krävdes ett beslut av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.
- I januari inträffade två sprängningar i tättbebyggt område i Stockholm. Explosionerna orsakades av hemtillverkade bomber – termosar och kaffekannor som laddats med dynamit. Åtta män åtalas för dåden, och för att ha fraktat och förvarat ytterligare tre preparerade termosbomber i ett källarförråd i Nacksta i Sundsvall.
- Hyresvärden rev kvinnans hyreskontrakt när sambon misshandlade en granne. Inför utflytten gjorde kvinnan slut och flydde till ett skyddat boende. Exparet möttes igen när lägenheten skulle tömmas. Då var kvinnan nära att mista livet. Samtidigt låg grannen mördad i lägenheten intill.
- 10 000 kronor i veckan. Det var hyran för en tvårumslägenhet i Torekov utanför Båstad. Orimligt mycket, tyckte hyresgästerna Ulf och Martina som slutade att betala och vände sig till hyresnämnden. Men hyresnämnden ger hyresvärden rätt.
- Ta så mycket betalt som du tror att du kan få – men glöm inte bort att redovisa dina inkomster, för att inte riskera en skattesmäll. Det finns både möjligheter och fallgropar för den som har ett fritidshus och vill hyra ut det.
- Fri prissättning, höga krav på hyresgästen att själv undersöka boendet, och ett svagare konsumentskydd om du hyr av en privatperson. Det finns en del fallgropar för den som vill hyra en sommarstuga.
- Hyresgästerna hos Stena, Ernst Rosén och andra privatvärdar i Göteborg får hyrorna höjda med mellan 2,25 och 4,2 procent. Närmare 35 500 hushåll berörs av uppgörelsen. ”Det har varit väldigt, väldigt tuffa förhandlingar”, säger Madeleine Wiik, Hyresgästföreningen.
- Svenska lägenheter krymper. En nybyggd tvåa i storstan har blivit ett helt rum mindre sedan 2001. Hyresgästerna betalar dyrt för bostäder som är sämre planerade och svårare att använda. I Charlotte Anderssons och Elias Ytterbrinks nybyggda tvåa är hall, kök och vardagsrum kombinerade till ett enda rum.
- Boråsvärden tyckte renoveringen var värd en hyreshöjning på nästan 45 procent och struntade i att förhandla. Nu får hyresgästen tillbaka närmare 14 000 kronor i överhyra och Hyresgästföreningen får 10 000 i skadestånd.
- I över ett år var småbarnsfamiljen utan vanlig toalett och badrum, sedan hyresvärden rivit ner badrummet men sedan abrupt pausat renoveringen. Och när renoveringen väl hade satt i gång igen kom nästa problem då hyresvärden inte ville ge ersättning för den tid som makarna Sandström varit utan dusch och toa.
- Malmöbon skulle ta hand om sin mammas lägenhet när hon var bortrest, men råkade starta en brand när han lagade mat. Hela bostaden blev förstörd och hyresvärden MKB krävde honom på över 600 000 kronor. Nu har värden och fiskmataren kommit överens om en betydligt lägre summa.
- En hyresgäst betalar 55 000 kronor i andrahandshyra för en paradvåning i Gamla stan. Nu kräver han att få tillbaka 609 000 kronor av värden – och att få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Ärendet i hyresnämnden är ett av första där hyresgästen lutar sig mot en omtalad bulvandom i Högsta Domstolen.
- Kvinnans lägenhet brann upp dagen före julafton. Hela bostaden utom toaletten totalförstördes. Hyresgästen döms nu för allmänfarlig vårdslöshet och krävs på 251 000 kronor. Men kvinnan har något som 400 000 saknar och behöver därför bara betala en bråkdel av kostnaden.
- Falubon hävdade att någon hade förfalskat hennes namnteckning. Hon hade inte lovat hyresvärden att betala för saneringen av katturinen. Nu får kvinnan betala både sanering och rättegångskostnader – totalt 111 000 kronor.
- En man åtalas för grovt folkbokföringsbrott och riskerar fängelse. Enligt åklagaren har mannen låtit bli att ändra sin adress, trots att han inte bor där han är skriven. Mannen själv erkänner men säger att han inte ändrat adress för att han har blivit hotad.
- Familjebostäder i Göteborg ingick nyligen ett serviceavtal för närmare 20 000 lägenheter. Företaget som fick avtalet misstänks nu för mutbrott i en annan kommunal upphandling. Men Familjebostäders upphandlare tycker inte att det finns skäl att se över hur affärerna gått till.
- Kenneth Gustavsson, tidigare regionordförande i södra Skåne, föreslås till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Nu visar det sig att flera förtroendevalda slagit larm om hans ledarstil, som beskrivs som nedlåtande, förminskande och exkluderande. Men det handlar också om årets hyresförhandlingar. En anmälan gick direkt till valberedningen.
- Förtroendevalda har slagit larm om Kenneth Gustavsson, Hyresgästföreningens tidigare regionordförande i södra Skåne. Trots det är han nominerad till en av organisationens tyngsta förtroendeuppdrag, som ledamot i förbundsstyrelsen. ”Vi känner till kritiken”, säger valberedningens ordförande Marianne Svensson.
- I vintras gjorde hyresvärden i Malmö ett besök hemma hos kvinnan och upptäckte då en kraftigt vanskött lägenhet. En av orsakerna är en katt som har fått sköta sig själv. Nu tvingas kattägaren försvara sig i domstol, med risk för att kastas ut om hon förlorar.