- Hissen i hyreshuset har stått stilla mellan våning tre och fyra sedan mitten av januari. "Jag betalar 12 000 i månaden för min trea och då ska allting fungera", säger Ahmed Keita som i ren desperation har vänt sig till hyresnämnden.
- Lägenheter med fukt och mögel. Underhåll under all kritik. Knarkförsäljning utanför. Nu sätter kommunen press på hyresvärden med en lång kravlista: ”Äntligen har Perstorps kommun lyssnat på oss”, säger hyresgästen Doris Yang.
- Mångåriga programledaren Malou von Sivers är bokaktuell med romanen "En ska bort". Hon har bott i en pytteliten etta där killen mitt emot tittade in när hon badade i en balja i köket. Och sovit i hängmattor i djungeln.
- Hyresgästen betalade över 7 300 kronor för att bo i ett delningsboende i Haninge söder om Stockholm. Nu har Svea hovrätt avgjort att den skäliga hyran skulle ha varit 4 900 kronor. Men domstolsbesluten spretar och hyresvärden Colive AB fortsätter att hävda att deras hyror ligger rätt.
- Den äldre kvinnan är registrerad som utvandrad. Det brukar vara skäl för uppsägning om värden upptäcker det. Men i ett ovanligt fall i Göteborg har hyresnämnden bestämt att kvinnan får behålla sin svenska lägenhet.
- Får man röka i sin egen lägenhet? Frågan är vanlig – och svaret är inte helt svartvitt. Rökning i hyresrätt är tillåten i många fall, men det finns viktiga undantag och gråzoner som både hyresgäster och grannar bör känna till.
- En äldre dement kvinna rökte på balkongen – trots rökförbud i huset. Då ville värden vräka henne. Att hyresvärdar har förbud mot rökning blir allt vanligare. Men det är oklart vilken effekt förbuden har.
- Hyresgästerna fick varningsbrev med hot om uppsägning. Det var bara det att breven inte kom från hyresvärden utan var förfalskade. Hyresnämnden anser det bevisat att en grannkvinna låg bakom. Kvinnan förlorar hyreskontraktet och måste omedelbart flytta.
- Hyresgästerna får ofta ta smällen när en hyresvärd hotas av konkurs. De verktyg som kan sättas in för att skydda de boende är inte tillräckliga anser Hyresgästföreningen, som vill att kommunerna tar ett större ansvar för tvångsförvaltningar.
- Tre kommunala hyresvärdar sa nej till att tvångsförvalta 49-åringens hyreshus – där boende blev utan el, vatten och värme. I Värnamo kom räddningen när en privat hyresvärd till sist ställde upp. ”Utan deras hjälp hade vi inte kunnat bo kvar”, säger Jan-Åke Ek.
- I totalt 20 dygn var Niklas Ytterberg och hans grannar på Kampstorp i Munkedal utan värme och vatten. Sedan gick hyresvärden i konkurs. "Jag letar efter en ny bostad", säger Niklas.
- Antalet hyresvärdar som går i konkurs har ökat kraftigt de senaste åren. När värden slutar betala räkningarna får hyresgästerna ofta ta smällen. I Skeppshult försvann el, värme och varmvatten i en månad. ”Jag kände panik”, säger hyresgästen Roger Nyström.
- Stambytet har skjutits upp i åratal och problemen med vattenskador fortsätter öka. Nu vill hyresgästerna att rören åtgärdas, men utan att det blir en renovering som chockhöjer hyran. "Underhållet hålls gisslan bakom kravet på hyreshöjning", säger Adrian Madden.
- Ikano Bostad backar från kravet på att Sonja ska betala 80 000 kronor för skadegörelse på en hiss som fastnat. "Jätteskönt. Jag har ju inte gjort något med hissen", säger en lättad Sonja.
- Maria och Alfred larmade om en fuktskada i badrummet, men värden tog bara bort symtomen och letade aldrig efter orsaken. Ett halvår senare upptäckte paret att mögel växte på väggen vid nyfödde sonen Filips vagga.
- De fick betala 50 kronor extra i månaden för en trygghet som inte fanns men värden skyltade med. Istället bodde de bland knarkklotter och uppbrutna lås. Nu slipper hyresgästerna avgiften – efter att ha gått samman och legat på bostadsbolaget. ”Det har ju hänt grejer”, säger Christopher.
- När värden började undersöka den nye lägenhetsinnehavarens boendesituation framkom både villa, giftermål, barn och en olovlig andrahandsuthyrning. Nu förlorar mannen kontraktet.
- Hyresvärden trodde att han kunde gottgöra sitt misstag genom att knacka dörr och bjuda hyresgästerna på en eller två gratis hyror. Det visade sig dock vara ännu ett misstag som höll på att kosta honom över en halv miljon kronor.
- Hjälporganisationen Örebros Änglar har som mål att hjälpa våldsdrabbade kvinnor och andra utsatta. Men Skatteverket bedömer att över 900 000 kronor av intäkterna från försäljningen av skänkta prylar hamnat i fickan på föreningsprofilen som grundat organisationen. Mannen slår ifrån sig och menar att Skatteverket har gjort fel.
- Utanför är omgörningen av miljonprogrammet i full gång. Men den sker inte i en handvändning – projektet är ännu bara halvvägs. Irene Persson har väntat många år på att det ska bli hennes tur.